Germanen op de Kollenburg

Plaats hier fotos uit Didam

Plaats reactie
Heini
Site Admin
Berichten: 18
Lid geworden op: 22-06-2016 14:00

Germanen op de Kollenburg

Bericht door Heini » 06-07-2016 18:22

[url=https://postimg.org/image/ovaezlti9/][img]https://s32.postimg.org/ovaezlti9/image.jpg[/img][/url]

[i]Het bronzen everwijntje uit Didam. Het beeldje is ouder dan de nederzetting waarin het is gevonden en lijkt in Keltische stijl te zijn vormgegeven. Mogelijk is het afkomstig uit Gallië. [/i]

Ten noorden van de Rijn, terwijl aan de overkant de Romeinen in hun wachttorens en forten met hernieuwde krachten hun rijksgrems bewaakten, bestond op de Kollenburg in Didam vanaf het eind van de derde eeuw een klein Germaans dorp. De houten boerderijen waren rechthoekig, de daken bedekt met riet. De oogst, voornamelijk rogge, werd opgeslagen in schuurtjes op palen. In kleine bijgebouwen werd vlas gekamd, wol gesponnen en stof geweven. Tond houten waterputten graasden de koeien en scharrelden de varkens hun kostje bij elkaar.

Hoewel het dorp ten noorden van de Romeinse rijksgrems lag en dus niet onder Romeins gezag viel, hadden de bewoners wel Romeinse contacten. Ze gebruikten aardewerk dat was gemaakt opeen draaischijf, een typisch Romeins product. Er werden exotische kruiden zoals koriander en maanzaad gegeten. Sommige beslagstukken en sieraden wijzen zelfs op militaire banden. Misschien was een van de mannen van het dorp bij het Romeinse leger in dienst getreden en kwam hij na zijn pensioen terug met zijn bijzondere bezittingen.

Op de erven werd nog steeds ijzer geproduceerd en bewerkt. Opvallender is de grote hoeveelheid brons die tijdens de opgraving van de nederzetting werd gevonden. Schroot om te smelten en om te gieten tot bijvoorbeeld nieuwe gespen en spelden. Gietmallen en halffabrikaten. Maar ook bromzen beeldjes. Van Minerva, de Romeinse godin van oorlog en wijsheid. En van een everzwijn, tot in de kleinste details weergegeven. De vervaarlijke slagtanden, maar ook de krullende haren van de vacht. Ondanks de risico's werd er graag op dit woeste dier gejaagd. Voor het vlees, maar zeker ook voor de stoere verhalen. Moest dit beeldje de eigenaar ervan geluk brengen bij de jacht?

Bron: "Uit de Achterhoek, verhalen in de bodem. Geschreven door Linda Dielemans, uitgegeven door de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA).
A'j Diems kunt praoten mo'j ut niet laoten

Plaats reactie